A A A
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg

Presteren in het klimaat van Tokyo

Onderzoeker Thijs Eijsvogels verricht metingen bij Noorse topsporters.


Presteren onder warme omstandigheden wordt een ‘hot item’ richting de Spelen van Tokio 2020. Met een verwachte temperatuur van 33 graden en een luchtvochtigheid van boven de zeventig procent in Tokio kijkt de sportwereld met grote interesse naar mogelijkheden om sporters in dat klimaat te trainen en te meten. Thijs Eijsvogels (onderzoeker van het Radboudumc) ging daarom afgelopen week naar Oslo om daar met de temperatuurpillen van MyTemp Noorse topsporters te testen.

De pil van MyTemp kan de komende jaren binnen de topsport een belangrijke factor worden. Met de pil, ter grote van een asperine, kan namelijk eenvoudig continu de temperatuur van een sporter gemeten worden. Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels is bij het MyTemp project betrokken voor de wetenschappelijke validatie van het product. “De vraag is: doet die pil wat het moet doen? Wat we al zien is dat het een zeer accuraat meetinstrument is.”

Tokio-klimaat

Voor de kerst kreeg hij een uitnodiging van Noorse vakgenoten om in het nationale trainingscentrum in Oslo een aantal topsporters te testen. Tijdens zijn bezoek viel het Eijsvogels op dat deze Noorse sporters graag deel wilden nemen aan de temperatuurtesten. “Ze beseffen dat presteren onder warme omstandigheden zoals voorspeld in Tokio echt andere koek dan ze gewend zijn. Mooi om te zien dat ze daar nu al mee beginnen, terwijl de Spelen van Rio nog maar net achter de rug zijn.”

Zijn rol in Oslo was om de temperatuur te meten met de apparatuur van MyTemp. “Iedereen was daar ook enthousiast dat het zo makkelijk gaat: je slikt een pilletje en je ziet realtime de temperatuur van jezelf. Tegelijk zeiden ze daar ook: wat kunnen we hier in de toekomst misschien nog meer mee?”

Ogen geopend

Tijdens een eerste experiment werden de sporters getest onder twee verschillende omstandigheden: een voor Noorwegen en Nederland normaal klimaat van 15-17 graden en het Tokio-klimaat: boven de 30 graden en een luchtvochtigheid van 70-80 procent. “Bij die tweede test in Tokio-omstandigheden zie je dat de warmte effect heeft op je prestatie en de temperatuur neemt toe: zowel de huid- als kerntemperatuur. De mogelijkheid om je warmte te verliezen worden daarmee kleiner. Iedereen weet dat wel, maar om dat nu in een getal uitgedrukt te zien is toch anders. Dat heeft wel ogen geopend daar bij coaches en sporters.”

Ander niveau

Eijsvogels had de mogelijkheid om een gemixte groep topsporters te testen: roeiers, kayakkers, wielerenners, triatleten en een wereldkampioen ‘orientating’. Tussen hen zaten ook een aantal olympiërs van Rio2016. “Ik verbaasde mij over hoe goed getraind en hoe goed ze tijdens de testen presteerden. Dat is toch wat anders dan wij normaal zien in het lab in het Radboudumc. Wij testen wel veel sporters, maar dat zijn vaker amateursporters. We hebben bij de Zevenheuvelenloop Haile Gebrselassie een keer getest voor een van onze studies, maar die meet je voor de start en na de finish. En nu stond ik in Oslo boven op die toppers terwijl ze maximale prestatie leverden. Dat was wel indrukwekkend.”

Toegankelijk systeem

Een pil om de temperatuur te meten zoals die van MyTemp was niet nieuw voor de Noren. Er bestaan al langer temperatuurpillen, maar de Nijmeegse uitvinding is wel anders, legde Eijsvogels in Oslo uit. “Allereerst is er een financieel verschil: deze pil is veel goedkoper dan andere systemen. Daarnaast is deze redelijk foolproof : je slikt die pil, je doet die band om en op het moment dat je die band om hebt dan heb je je temperatuur in beeld. Je hoeft geen knopjes in te drukken. Het is wat dat betreft plug and play. Juist omdat het zo toegankelijk is om te gebruiken hadden ze daar in Noorwegen ook interesse om het wellicht in de toekomst te gaan gebruiken.”

Professionalisering

Die interesse snapt hij wel, want volgens Eijsvogels zal temperatuurrespons op termijn een volgende stap in de professionalisering van de sport kunnen betekenen. “Het meten van de warmtehuishouding van een sporter is altijd wat ontoegankelijk geweest omdat de systemen duur waren. Door goedkopere en toegankelijkere technieken kan die stap gemakkelijker genomen worden. Sporters die weten dat ze moeite hebben met warmte kunnen met die kennis hun koelstrategie daar op aanpassen. Dat gaat wel het verschil maken.” 

Vervolgstudie
Na het kennismakingsbezoek aan Oslo heeft Eijsvogels goede hoop dat de gelegde contacten een vervolg gaan krijgen voor zijn onderzoek met de temperatuurpil. “Het team waarmee ik heb gewerkt in Oslo is niet alleen met topsport bezig, maar ze zijn ook betrokken bij de Norseman, een extreme triatlon. Een van de gevaren daarbij is onderkoeling omdat de deelnemers in een fjord zwemmen waar het water tussen 10 en 15 graden is. Een vervolgstudie onder die deelnemers zou voor mij wetenschappelijk gezien interessant zijn om te zien of het systeem het houdt onder zulke extreme condities.”

© 2017 runningresearch.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID