A A A
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg

Zeer actieve sporters hebben vaker verkalkte kransslagader

Nijmeegse en Utrechtse onderzoekers rapporteren bijzondere bevindingen bij amateursporters.


Zeer actieve sporters hebben vaker verkalking van de kransslagaders van het hart dan leeftijdsgenoten die minder sporten. Daar staat tegenover dat het type aderverkalking bij hen gunstiger is dan verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum dat is gepubliceerd in Circulation.

Regelmatig sporten is gezond en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Maar hoe gezond is het om heel veel uren per week te sporten? Wat zijn de langetermijneffecten hiervan op je hart? Om deze vragen te beantwoorden maakten de onderzoekers een scan van het hart van bijna driehonderd amateursporters om de aderverkalking van hun kransslagaders te meten. Daarnaast gaven de deelnemers aan welke sporten ze gedurende hun hele leven hadden beoefend en hoeveel uur per week ze hadden getraind.

Onverwachte resultaten

De mate van kransslagaderverkalking neemt toe met de leeftijd en zorgt voor vernauwingen in de bloedvaten. Sporters die gedurende hun hele leven meer dan vier uur per week intensief trainden, hadden vaker verkalkte kransslagaders dan sporters die minder intensief trainden. Opmerkelijke resultaten, vindt promovendus Vincent Aengevaeren van het Radboudumc: “Verkalking van de kransslagader is sterk gekoppeld aan een hoger risico op hart- en vaatziekten, maar sporters hebben over het algemeen een langere levensverwachting. Daarom hadden we niet verwacht dat meer sporten samenhangt met meer kransslagaderverkalking.”

Stabiele verkalking

Onderzoeker Thijs Eijsvogels geeft een mogelijke verklaring voor deze onverwachte resultaten: “Aanvullend onderzoek liet zien dat de zogenoemde vaatwandplaques bij de meest actieve sporters vaker kalkrijk zijn dan normaal. Een kalkrijke plaque geeft een lager risico op een hartinfarct dan een vetrijke plaque. Mogelijk dat de extra kalk de vaatvernauwingen in de kransslagaders van sporters wat stabieler maakt en zo extra bescherming biedt tegen potentiële hartinfarcten.”

Goed voor de gezondheid

Aengevaeren en Eijsvogels benadrukken dat deze bevindingen niet betekenen dat sporten ongezond is voor het hart: “Integendeel, voor het merendeel van de bevolking is sporten het beste medicijn om de gezondheid te bevorderen.” De onderzoekers willen nu gaan uitzoeken hoe sporten het proces van kransslagaderverkalking versnelt, en hoe de toegenomen verkalking bij deze getrainde groep sporters samenhangt met het risico op hart- en vaatziekten.

© 2017 runningresearch.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID