A A A
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg

Onderzoekers Radboudumc testen nieuwe temperatuur capsule

Nijmeegse start-up company myTemp ontwikkeld nauwkeurige temperatuur-capsule.


Dit bericht is afkomstig van de Sportinnovator website

Doet de myTemp-pil wat het moet doen: nauwkeurig de kerntemperatuur meten? Dat was de insteek van het eerste wetenschappelijke onderzoek aan het Radboudumc naar de temperatuurpil van het Sportinnovator-project myTemp. Onlangs publiceerden de Nijmeegse onderzoekers hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Science and Medicine in Sport. "Wij waren onder de indruk van de nauwkeurigheid van de pil van myTemp", zegt onderzoeker Thijs Eijsvogels.

Het doel van de eerste studie met de myTemp pil, die de grote van een aspirine heeft, was om in een gecontroleerde omgeving de betrouwbaarheid van het systeem te testen. Dat deden de onderzoekers met een zogenaamde ex vivo studie met 15 pillen in een waterbad. Hierbij werden de pillen één voor één getest in een temperatuurrange van 34 tot 44 graden Celsius.

De watertemperatuur werd trapsgewijs verhoogd tot de temperatuur lang genoeg stabiel was gebleven. Een mixer zorgde dat het water in het bad een gelijkmatig verdeelde temperatuur had. Eijsvogels: "Als de temperatuur een paar minuten stabiel is gebleven dan heeft de pil de tijd gekregen om de temperatuur te meten en konden we door naar een volgend niveau."

Nauwkeurigheid van de pil

Uiteindelijk werden de data van het waterbad vergeleken met de data van de myTemp-pil om te bepalen in hoeverre de temperaturen verschillen. "Daar zat een minuscuul verschil in: een duizendste van een graad. Wij waren onder de indruk van de nauwkeurigheid van de pil. We doen al tien jaar lang experimenten met vergelijkbare pillen, maar de meeste systemen komen tot een nauwkeurigheid van een tiende van een graad. myTemp is dus apparatuur van een andere orde."

Wetenschappelijke integriteit

Als de resultaten minder rooskleurig waren hadden de onderzoekers Coen Bongers, Maria Hopman en Thijs Eijsvogels het ook gepubliceerd, benadrukt Eijsvogels. "Dat was ook de afspraak die we gemaakt hadden. Wij zijn een onafhankelijke partner in dit project. We hebben ook onze wetenschappelijke integriteit en dat betekent ook dat je onafhankelijk van de uitkomsten de resultaten van je onderzoek moet delen met je vakgenoten. We beschrijven ook het verschil dat wij vonden, dat hebben we niet weggemoffeld."

Vergelijken met concurrenten

Hij vindt de bevindingen in deze eerste studie cruciaal voor verder onderzoek naar kerntemperatuur. "Het is natuurlijk hartstikke mooi dat die pil er is en dat deze goedkoper is dan andere pillen. Maar voor ons als wetenschappers valt of staat het bij de betrouwbaarheid van zo'n product. Dat hebben we nu aangetoond." Dat is voor het onderzoeksteam het vertrekpunt. De vervolgstap is een tweede studie waarbij de myTemp-pil wordt vergeleken met drie concurrerende systemen.

Internationale interesse

Het artikel in het Australische tijdschrift Journal of Science and Medicine in Sport leverde al gelijk internationale interesse in de pil op. "Een Britse onderzoeker die ik verder niet kende stuurde al een bericht dat hij interesse had in de techniek van myTemp." Voor het bedrijf myTemp is die interesse vanuit de wetenschap erg belangrijk omdat de focus op twee doelgroepen ligt: topsport en onderzoeksinstellingen. "Met deze publicatie bereik je al gelijk een grote groep", zegt Kjille Hoeben van myTemp.

Stap naar grotere aantallen

myTemp wordt op dit moment al gebruikt in de topsport, bij onderzoeksinstellingen en door een aantal sportartsen. "Nu moeten we de stap gaan maken dat we in grotere aantallen gaan produceren." De vraag van onderzoeksinstellingen kan  daar een grote rol in spelen. Volgens Hoeben heeft de wetenschap ook baat bij een goedkopere temperatuurpil. "Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar kerntemperatuur. Het upscalen van dat onderzoek is lastig omdat die pillen vrij duur zijn. Met onze pil maken we de weg open voor meer onderzoek naar lichaamstemperatuur. Daar is nog weinig over bekend."

Tokio 2020

In de topsport is temperatuur richting de komende Olympische Spelen van 2020 in Tokio ook een centraal thema. Tokio wordt nu al voorspeld als de warmste Spelen ooit. In samenwerking met NOC*NSF en een aantal sportbonden wordt het myTemp-systeem daarom al binnen een aantal topsportcentra getest, waaronder de klimaatkamer op Papendal. Hoeben merkte dat het thema temperatuur onder trainers en coaches in eerste instantie nog niet echt leefde. "Een tijdje terug hadden we een rondje testen gedaan met de pil en toen zagen die trainers ook dat er onder hoge tempartuur prestatieverlies optrad. Toen was het al snel: 'dat moeten we hebben!'. In Tokio gaat temperatuur volgens mij in alle sporten een rol spelen. Dat is voor ons dus echt een uithangbord. Samen met de wetenschap, want dat zijn onze eerste gebruikers."

© 2017 runningresearch.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID